Jemputan Ceramah di Program K@K KKMM

Pegawai PID dijemput untuk berceramah berkenaan eUsahawan semasa program Kreatif @ Komuniti, KKMM. 

Tim PEDAS ke PID Tg malim dan Kota

Lawatan ke lokasi pilot program PEDAS oleh pegawai dari MDEC. Pilot projek ini di laksanakan di 8 lokasi terpilih iaitu PID Tg Malim, Tg Kling, Kota, Pagoh, Sg Mati, Sg Koyan, Balik Pulau dan Kuala Nerang.

Bengkel PEDAS (pusat eDagang Setempat)

Sebuah program yang digarapkan khas untuk PID oleh MDEC dengan kerjasama Shopee sebagai pemangkin keusahawan IKS tempatan. PEDAS melalui PID akan memfokuskan kepada Business Profiling , Digital Marketing dan Marketplace Onboarding. PID sebagai ajen terlatih yang akan menjadi mentor kepada usahawan tempatan memasarkan produk mereka di pasaran domestic dan cross border market.
Bengkel diadakan selama 3 hari ( 19 - 21 April 2019 ) di KDC Tech Mahendra Cyberjaya.

Lawatan Kerja YBTM KKMM

PID Sg Koyan menerima kunjungan YB Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia ,Tuan Eddin Syazlee Shith, sempena lawatan kerja sekitar Cameron Highlands.

Pemeriksaan Aset PID

Warga PID melakukan pemeriksaan untuk semua aset PID seluruh negara bagi tahun 2018.
2-7 Disember 2018.

Mesyuarat Kerja Sektor Operasi Bersama Dato' Dr. KSU dan TKSU (O)

Pembentangan Pencapaian SKT 2018 dan Sasaran 2019.
9-12 NOVEMBER 2018
LANGKAWI.

Audit Pengurusan PID (27 Ogos - 26 Sept. 2018)

Pengauditan oleh Unit Audit Dalam (UAD) KKMM, bertujuan untuk menilai perancangan dan pengurusan PID dilakukan dengan cekap dan teratur.

Mesyuarat Kerja Pemantapan dan Pemerkasaan PID (28 - 30 Julai 2018)

Turut disertai BPSM dan BPS untuk merangka hala tuju baru PID ke arah Digital Ekonomi dan Digital Hub. 

TOT eGlobal Freelancer di Pusat eRezeki Shah Alam (23-34 April 2018)

Sebuah program menjana pendapatan secara konsisten dan sepenuh masa melalui sumber digital bagi rakyat Malaysia menerusi kaedah crowdsourcing.

PEMERIKSAAN DAN VERIFIKASI ASET ALIH KERAJAAN DI PID ZON TIMUR 

Gerakkerja melibatkan pegawai dari BKP, BPM dan BHG Kewangan di 7 lokasi PID.

Majlis Persaraan Tuan Haji Daud Ismail (SUB IA)

Genap 15 Tahun Tuan Haji Daud berkhidmat di KKMM.

Program Bersama Masyarakat Setempat

Menghubung & Menyatu. 
PID bersama masyarakat setempat di Simpang Empat, Perlis dan Sik, Kedah. 

Seminar Ekonomi Digital di Melaka

Seminar Menjana Ekonomi Digital melalui program eUsahawan dan eRezeki anjuran PID Tg. Kling dan BTK serta MDEC akan adakan di Auditorium Seri Negeri, Melaka, pada 8Hb MAC 2018 (KHAMIS)  jam 8.30AM - 1.00PM

Penyampian Sijil Penyertaan untuk ToT eUsahawan Master Trainer 2018 

Fasa 2 melibatkan 16 Warga PID dan Wakil Komuniti.
Pada 9-13 Februari 2018.
Tan'yaa Hotel, Cyberjaya.

Naiktaraf Jalur Lebar PID ke 10Mbps

33 PID terlibat hasil usahasama KKMM-MDEC (Berkuatkuasa 1 Nov 2017 - 31 Okt 2019)
PID Tg. Kling

LAWATAN MEMPERKASAKAN PID

Lawatan kerja ke ZON 1 bersama SUB BTK, EN. MazMalek serta pegawai dari MDEC, MYNIC dan TM untuk projek menaiktaraf jalurlebar PID serta perlaksanaan silibus baru PID yang melibatkan program kolaborasi MDEC dan MYNIC.


eUsahawan Master Trainers

eUsahawan Master Trainers Certificate Training Programme selama 5 hari ini bermula 7 - 11 Ogos 2017 Anjuran Bersama BTK, BIA dan MDEC yang melibatkan 38 warga PID. Kursus dirasmikan oleh En. Mazmalek Mohamad selaku SUB (BTK).

Warga PID yang berjaya akan ditauliahkan sebagai Master Trainer untuk program eUsahawan MDEC dan akan mengembangkan program eUsahawan ini ke segenap ceruk rantau untuk melahirkan seramai mungkin Usahawan Digital Negara. 

WTISD 2017 di PID Tg. Kling, Melaka

Hari Telekomunikasi dan Masyarakat Berinformasi Sedunia (WTISD) 2017 yang diadakan di perkarangan POS dan PID TG Kling, dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Operasi) KKMM YBhg. Datuk Dr Mohd Ali Mohamad Nor. 

KKMM turut menjalin kerjasama dengan Open Data Institute yang merupakan badan antarabangsa yang mempromosi sumber data terbuka dan Big Data Analytics bagi membantu meningkatkan kedudukan negara dalam penarafan Indeks Kerajaan Digital di peringkat antarabangsa.
Menyedari kepentingan dan manfaat data raya, KKMM dengan kolaborasi Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU) dan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) sebagai peneraju pelaksanaan Big Data Analytic Nasional telah memulakan Projek Rintis Data Raya Sektor Awam pada 2015 dan berakhir tahun lepas.
Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Sambutan Hari Telekomunikasi dan Masyarakat Berinformasi Sedunia 2017 yang berlangsung selama dua hari bermula semalam di Pejabat Pos dan Pusat Internet Desa Tanjung Kling dekat sini yang turut dihadiri Pengurus Besar TM Melaka Datuk Rozlan Mohamed.

Sumber : BERNAMA

PID BAU MENERIMA KUNJUNGAN YBHG DATO' TKSU (D) 

YBhg. Dato' Mohid melawat PID Bau semasa lawatan kerja ke Sarawak. Rombongan beliau yang disertai pegawai TM dan SKMM disambut mesra oleh Pn Geraldine dan Michelly selaku Ketua Zon Sarawak.
WTISD 2017

TOT EUSAHAWAN

TOT eUsahawan (Lanjutan) untuk warga PID yang diadakan di Pusat eRezeki Shah Alam.
Dato' Mohid ke BAU

MESYUARAT SEMPENA wTISD 2017

Mesyuarat pelarasan sambutan Hari ICT Sedunia yang akan diadakan pada 20 dan 21 Mei 2017 di PID Tg. Kling, Melaka.

YBHG DATO' MOHID KE PID MARANG

Terima kasih YBhg. Dato' TKSU (Dasar) KKMM dan pegawai dari SKMM kerana sudi meninjau perkembangan PID .

MRTC KKLW SEBAGAI AJEN EREZEKI

Lawatan bersama BTK dan MDEC ke MRTC Kuala Pajam untuk perbincangan Program Training the Trainers bagi Modul eRezeki dan eUsahawan .

KUNJUNGAN ITU

KKMM menerima kunjungan pegawai dari International Telecommunication Union (ITU). PID Tanjung Kling di pilih sebagai salah satu lokasi lawatan tapak.

SUMBANGAN OLEH MYNIC

MYNIC menyumbangkan domain internetdesa.my dan penghosan secara percuma beserta 15 unit penghawa dingin untuk kemudahan di PID .

TOT PROGRAM MDEC DAN MYNIC

Program TOT Modul eRezeki, eUsahawan, KreatifMarket dan MYKomuniti untuk pegawai PID  .

BTK KE PID KOTA

Bahagian Teknologi Komunikasi (BTK) , KKMM mengadakan lawatan kerja ke PID Kota dan Tanjung Kling untuk melihat perkembangan PID dalam membantu masyarakat setempat kearah Digital Malaysia.